2022 Asgari ücret ne kadar olacak? Zam Talepleri Belli Oldu

Ve 2022 asgari ücrette geri sayım artık başladı. Peki, yeni yılda asgari ücret ne kaç TL olacak? Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan da 2022 asgari ücret zam oranı talebini açıkladı.

2022 Asgari ücret ne kadar olacak? Zam Talepleri Belli Oldu

Türkiye'deki milyonlarca çalışanın şu günlerde merak ettiği tek bir soru var. O da '2022 asgari ücret ne kadar olacak?' sorusu...

2022 yılına ait asgari ücret zammıyla ilgili açıklamalar peş peşe gelmeye devam ediyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin yaptığı açıklamada "Çalışanların hayatlarını düzenleyecek bir netice elde edilmesi konusunda çalışacağız" ifadelerine yer vermişti..

Bu kapsamda Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan da 2022 asgari ücret zam taleplerini hükümete iletti.

Sabah'ta yer alan habere göre asgari ücret konusunda hükümetten beklentilerini açıklayan Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan, pandeminin etkilerinin azaldığı ve ekonominin hızla büyümeye devam ettiğini belirterek, "İnanıyoruz ki, işverenler bu büyümede en büyük paya sahip işçilere cömert davranacaklar. Biz konfederasyon olarak enflasyonun üzerinde bir zam oranı talep edeceğiz" açıklamasında bulundu..

Peki 2022 ASGARİ ÜCRET ZAMMI NE KADAR OLACAK?

Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan'ın asgari ücretle ilgili hesaplaması şu şekilde oldu:

Hem Orta Vadeli Program hem de Merkez Bankası'nın Piyasa Katılımcıları Anketi'ne baktığımız zaman yıl sonunda enflasyonun yüzde 16 civarında olacağı tahmin ediliyor. Bu rakamdan yola çıktığımızda şimdiye kadar işleyen formül ile asgari ücret artışının da 5-6 puan üzerinde olacağını tahmin edebiliriz.

Bu da asgari ücret artışının yüzde 22 civarında olacağını bize gösteriyor. Bu artış oranına göre 2022 yılında brüt asgari ücret 4.364,50 TL'ye net asgari ücret ise 3.447,50 liraya çıkacağını hesaplayabiliriz. Burada küçük artış ve inişlerle baktığımızda net asgari ücretin 3.250 TL ile 3.500 TL arasında olacağını söyleyebiliriz.

PEKİ HÜKÜMET KABUL EDECEK Mİ?

Asgari ücretin en az 3500 TL olması isteniyor. Muhalefet ise yaşanabilir bir asgari ücret için hükümetten en az 4000 TL olmasını istiyor.

Şimdilerde 2 bin 825 TL olan asgari ücretle çalışan kesimin neredeyse yüzde 40'ı bu ücreti alıyor.

Olası zam talepleri dikkate alındığında 3500 TL rakamının bile uygun olmayacağını düşünenlerin sayısı fazla.

Fatura fiyatları ve gıda fiyatlarının sürekli zamlandığı düşünüldüğünde asgari ücretle geçinmek oldukça zor görünüyor..