OSMANLI SOFRASINDAN ÇEŞM-İ NİGAR ÇORBASININ HAZIRLANIŞI TARİFİ VE PÜF NOKTASI

Türk mutfağının çorba çeşitleri arasında pek bilinmeyen bir çorba : Çeşm-i Nigar çorbası TARİFİ

Çeşm-i Nigar çorbası Osmanlı mutfağından günümüze kadar gelen mercimekli, lezzetli ve kolay yapılabilen bir çorbadır. Çok fazla tercih edilen bir çorba olduğunu söyleyebiliriz. Peki, bu çorbanın hazırlanışı nasıldır?


İlk öncelikle tencerenin içine: 


İki yemek kaşığı tereyağı ve iki yemek kaşığı sıvıyağ ekliyoruz. Yağ eriyip kızdıktan sonra çok küçük tanelerce kesilmiş bir iri soğan ilave ediyoruz. Ardından soğanlar pembeleşene kadar kavuruyoruz. Kavrulduktan sonra bir buçuk yemek kaşığı dolusu un ilave edilir ve bu şekilde karıştırılmaya devam edilir. Hafif bir kızarmış un kokusu alana kadar karıştırmaya devam ediyoruz. Daha sonra bir su bardağı yıkamış olduğumuz mercimekleri ekliyoruz.

İyice karıştırdıktan sonra sekiz bardak su ilave ediyoruz. Biraz karıştırdıktan sonra yaklaşık otuz saniye gibi kaynamaya bekliyoruz. Kaynayınca üzerinde oluşabilecek köpüğü kaşık yardımıyla alıyoruz. Çorba bu şekilde piştikten sonra tencerenin altı kapatılır ve çorba blenderden geçirilir. Devamında çorbanın terbiyesi hazırlanır.


   Büyük bir kase içerisine bir adet yumurta sarısını alıyoruz. Yarım adet limon suyunu da ekleyip iyice kaşık yardımıyla karıştırıyoruz. Son olarak ta bir su bardağı sütü ekleyip karıştırmaya devam ediyoruz. Çorbanın içerisinden iki üç kepçe çorba alıp terbiyenin içerisine koyup karıştırıyoruz.

Bu arada tenceremizin altını hafiften açıp hazırlamış olduğumuz terbiyeyi tenceremize yavaş bir şekilde ilave ediyoruz. Tabi bunu yaparken iyice karıştırmayı unutmuyoruz. Bu şekilde tekrar kısa süreçli bir kaynamaya bırakıyoruz. Bu işlemlerden sonra damak tadınıza göre tuzunu ilave edebilirsiniz.

Bir tatlı kaşığı tuz yine de yeterli olabilecektir. Çorbamızın altını kapatıyor ve kızarmış salçalı sosumuzu hazırlamaya geçiyoruz. Bir yemek kaşığı tereyağı, bir tatlı kaşığı kadar salça ve biraz da pul biber ekleyerek iyice karıştırıyoruz. Bir çay kaşığı kadar pul biber yeterli olacaktır. Salçanın ve pul biberin kokusu çıktıktan sonra altını kapatabiliriz. Çeşm-i Nigar çorbamızın, bu şekilde sosuyla tamamen hazır olduğu söylenebilir. Çorbamızdan bir kase alarak sosumuzu döküp afiyetle yemeye başlayabiliyoruz.

İlgili Haberler

Uyumadan Önce Bir Avuç Yenirse Sabaha Kadar Hücreleri Yeniliyor Kanı Temizliyor
Bugün İftara Ne Pişirsem Diyenlere Köz Patlıcan Çorbası Tarifi ve Püf Noktası

Yemek Tarifleri Haberleri