Arabamıza benzin koymak ya da bankaya para koymak gibi. Günlük aktivitelerimiz, yürüyüşler, çalışmalar, hareketler ve hatta bilinçsiz bedensel faaliyetler, aldığımız kaloriler tarafından tüketilir. Sanki arabamız benzin harcıyor ya da ATM'lerden para çekiyor gibi. Ancak yediğimiz kalori miktarı yaktığımız kaloriden fazla ise kilo ve yağ olarak bize geri dönüyor. Bu anlamda bazı özel durumlar (şeker hastalığı, çölyak hastalığı, hipertansiyon vb.) için kalorili ve besleyici diyetler hariç tutularak, tüketilen kalori miktarı ile yapılan harcama dengelenerek kişilerin zayıflamaya yönlendirilmesi amacı ile diyetler yapılabilir.
Diyete başlarken ya da uygularken mutlaka doktor ve diyetisyen kontrolünde kilo vermeye başlamak ve diyete başlamadan önce gerekli bazı testleri yapmak şarttır.
Günümüz hayatında medyada uygulanan yöntemler her zaman herkese göre uygun olmayabilir. Ancak kişinin yaşına ve sağlığına göre yürüyüş ve/veya sporun diyetlere dahil edilmesi zorunludur. Bu, harcanacak kalori miktarını artıracak ve aynı zamanda kişinin
diyetinden sonraki yaşamı için bir bilinç düzeyi oluşturmasını sağlayacaktır.
Günümüzde farklı amaçlar için uygulanan yüzlerce beslenme modeli bulunmaktadır. Bu beslenme kalıplarında
kişinin cinsiyeti, yaşı, günlük aktivite ve çalışma hayatı büyük önem taşımaktadır.