Etkili Konuşma Nasıl Yapılır? Etkili Konuşma Sanatının Kuralları nelerdir?

Etkili bir konuşma için kesinlikle yapılması gerekenlerden bir tanesi konuşma öncesi söyleyeceklerimiz hakkında hazırlık yapmaktır.

Konuşmayı aklınızda kurgulayabilirsiniz ya da kâğıda yazarak hazırlanabilirsiniz böylece eksikleri görüp onları düzeltme fırsatınız olacak. Telaffuz da çok dikkat edilmesi gereken hususlardan biridir. Kelimeleri doğru şekilde söylemeliyiz.

Doğru telaffuz için diksiyon dersi almakta fayda var. Telaffuzun yanında beden dilini doğru kullanmamız da çok önemlidir.

Jest ve mimiklerle, duruşumuzla karşımızdaki kişileri etkileyebiliriz.  Konuşmanın uzamasındansa kısa ve öz bir biçimde olması daha etkili olacaktır.

Konuşmayı gereksiz şekilde uzattıkça etkili iletişim kurma olasılığı da azalır. İletişimi sağlam tutmak için konudan sapmamak gerekir.

Ne çok hızlı ne çok yavaş konuşmalıyız dinleyicilerin bizi takip edebileceği bir hızda konuşmalıyız. Devam edelim örneklerle anlattığımız konuyu destekleyebiliriz. Son olarak dinleyicilerimizi konuşmaya dahil etmeliyiz, onlara soru sorarak ya da onların bize bir sorusu varsa cevaplayarak konuşmamamızı sonlandırmalıyız. Sıralamak gerekirse;


1.Konuşma öncesi hazırlık yapın
2.Kelimeleri düzgün telaffuz edin 
3.Beden dilinizi doğru kullanın 
4.Konudan uzaklaşmayın
5.Konuşma hızınıza ve ses tonunuza dikkat edin
6.Dinleyecileri konuşmanıza dahil etmeyi unutmayın

Yaşam Haberleri