Dana eti kullanımlarına göre aşağıdaki şekilde parçalara bölünerek satılıyor. Bonfile, antrikot, nua gibi birçok bölümden oluşan dana eti kısımları kafa karışıklığı yaratabiliyor. Birçok insan bu kısımların dananın neresine denk geldiğini bilemiyor. Bu haberle birlikte etin kısımlarını rahatlıkla öğreneceksiniz. İşte detaylar!
DANA ETİNİN KISIMLARI
Dana eti 13 bölümden oluşur. Kontrafile, bonfile, sokum, tranç, yumurta, antrikot, nua, pençeta, döş, bodigo, kontrnua, kürek ve gerdan. Gerdan lifli bir et, yağsızdır. Antrikot iki kürek kemiği arasından yapılır. Konftrfile dananın bel kısmına denk gelir. Sokum hayvanın but kısmından çıkar. Bonfile hayvanın sırt kısmından çıkar. Tranç but kısmından çıkan yağsız ettir. Kontronuar, yine but kısmından çıkan düşük yağlı ettir. Bodigo, kauvanın bacağından çıkar. Pençeta filetonun devamıdır. Döş, hanın kaburgasından çıkan bir yağlı ettir. Kürek, ön bilek eklemi başlangıcından kürek kısmının sonuna kadar olan bölgenin birleştirilmiş halidir.
DANA ETİ KISIMLARINDAN NELER YAPILABİLİR?
Gerdan etinden tas kebabı ve kıyma çeşitleri yapılabilir. Haşlamalık etler de bu bölgeden yapılır. Kürek kısmındaki etten biftek yapılabilir. Nuardan haşlama, rosto ve yağsız kıyma elde edebilirsiniz. Nuarın alt kısmında kontnuar bulunur. Soslu yemeklerde ve sucuk yapımında bu eti kullanabilirsiniz. Haşlama ve güveç yemeklerinde ise bodigo tercih edebilirsiniz. Hayvanın budundan kalçasına kadar olan ete yumurta denir. Kavurma ve soteyi yumurtadan yapabilirsiniz.
İYİ ET SEÇİMİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Dana etinin gerdan, but ve karın kısmı kaslı ve sert yapıdadır. Bu yüzden yumuşak et tercih etmek istiyorsanız başka et kısımlarını tercih edebilirsiniz. Bonfile, sokum, döş gibi etler tercih edebilirsiniz.