Binlerce televizyon izleyicisi kendi izlediği programa göre reytinglerin ölçüldüğünü sanıyor ama aslında durum hiç de öyle değil. Televizyonunuzda bir reyting ölçüm cihazı bulunmuyorsa, izlediğiniz bir dizinin önemi de kalmıyor. Peki reytingler nasıl ölçülüyor? İşte tüm merak ettiğiniz soruların cevapları!
REYTİNG NASIL ÖLÇÜLÜR?
Reytingleri ölçmek için belirli şirketler bulunuyor. Bu şirketler 81 ilden kişileri denek olarak seçiyor. Denek olmayı kabul eden ailelerin televizyonlarına, "peoplemeter" isimli bir ölçüm cihazı takılıyor. Bu cihazların takılı olduğu televizyonda denekler hangi programı izlerse ona reyting kazandırıyor. Ölçüm cihazıyla birlikte kişilere özel bir kumanda veriliyor. Bu kumanda sayesinde televizyonu izleyen kişi de belli oluyor. Örneğin 1 numaralı tuş babaya, 2 anneye, 3 çocuğa şeklinde atamalar yapılıyor. Aile bireyleri televizyon izlemek istedikleri sırada o tuş ile programı başlatıyor ve televizyon izlemeyi bıraktıklarında da o tuş ile izlemeyi bıraktıklarını işaretliyor. Böylece sınıflandırmalar da yapılabiliyor. Her gece belli bir saatte de bu veriler tek bir merkezde toplanarak işleniyor. Bu ölçüm cihazlarını kullanan deneklerin beşte biri her sene değişiyor. Böylece hiçbir ailede ölçüm cihazı uzun süre kalmıyor ve sirkülasyon sağlanıyor.
REYTİNG KATEGORİLERİ NEYİ İFADE EDİYOR?
Ölçüm yapılan gruplar üçe ayrılıyor. Total, AB ve ABC1. Bu grupların anlamlarına gelecek olursak; total, tüm izleyiciler anlamına geliyor. AB grubu ise reyting grubunun "kaymak tabakası" olarak biliniyor. Eğitim ve gelir grubu en yüksek olan insanlar AB kategorisinde yer alıyor.
BİR RATİNG KAÇ KİŞİ EDİYOR?
İstatistiksel olarak 1 rating puanı 700 bin kişiye denk düşüyor.