Kamu Personeli Seçme Sınavı sonuçları açıklandı. Birden fazla puan türü olan sınavda, devlet kadrolarına girmek isteyenler adaylar da araştırmalara başladı. KPSS sınavında 3 tür puan bulunuyor: P1, P2 ve P3. Bu puan türlerine göre kurumlar, çalışan kabul ediyor ve ona göre atama gerçekleşiyor.
KPSS P1 PUANI NEDİR?
Genel Yetenek ve Genel Kültür testinin baz alındığı puan türüdür. Yüzde 70 genel yetenek ve yüzde 30 genel kültür ile hesaplanır.
KPSS P2 PUANI NEDİR?
Genel Yetenek yüzde 60, Genel Kültür yüzde 40 olarak alınarak hesaplanan puan türüdür.
KPSS P3 PUANI NEDİR?
Genel Kültür ve Genel Yetenek testlerinin eşit ağırlığa sahip olduğu puan türüdür. Lisans B grubu kadro atamaları için kullanılır.
KPSS P1 İLE HANGİ MESLEKLERE YERLEŞİLEBİLİR?
KPSS P1 türüyle alım yapan kurumlar arasında; Merkez Bankası Uzman Yardımcısı ve Denetçi Yardımcısı, İller Bankası Uzman Yardımcısı, BİST Uzman Yardımcısı, Sermaye Piyasası Kurulu Bilişim Personeli Alımı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı AB Uzman Yardımcılığı, Bakanlık mühendislik kadroları bulunuyor.
KPSS P2 İLE BAŞVURULABİLECEK İŞ POZİSYONLARI
Sermaye Piyasası Kurulu Bilişim Personeli, SPK Uzman Yardımcısı, Kalkınma Bankası Uzman Yardımcısı, Vakıfbank Müfettiş Yardımcısı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı AB Uzman Yardımcısı, Diyanet İşleri Uzman Yardımcısı ve Milli İstihbarat Teşkilatı Personeli
KPSS P3 İLE ALIM YAPAN KURUMLAR
Emniyet Genel Müdürlüğü Komiser Yardımcılığı, Gümrük Muhafaza Memurluğu, Gümrük Muayene Memurluğu, Gümrük Bakanlığı Ticaret İl Müdürlüğü, Gümrük Memurluğu Taşra ve Merkez Teşkilatı, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Petrol İşleri Genel Müdürlüğü, PTT Genel Müdürlüğü, DHM Genel Müdürlüğü, TCDD Genel Müdürlüğü, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu, Orman Genel Müdürlüğü, Gençlik ve Spor Müdürlüğü, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü