Emeklilik hakkı kazanan kişiler bazı durumlardan dolayı birikmiş maaş ödemesi yapılmaktadır. Emekli maaşı biriken kişiler sorgulama yapmak için Sosyal Güvenlik Kurumu il müdürlüklerine ve ALO 170 hattına müracaat edebilirler. Sosyal Güvenlik Kurumu kollarına bağlı olarak çalışan kişiler maaşı ile ilgili detayları öğrenebilirsiniz. Ayrıca emekli maaşı sorgulaması E-Devlet sisteminden de yapabilirsiniz.
E-Devlet Emekli Maaşı Sorgulaması
E-Devlet sistemine girebilmek için ilk önce E-Devlet şifresi almak gerekir. Şifresi olan kişiler sisteme girdikten sonra arama kısmına “emekli maaş bilgisi” yazılarak ve bu ekran üzerinden emekli maaşı ile ilgili bütün bilgilere girebilir ve görebilirsiniz.
Emekli Maaşı Nasıl Birikir?
Emekli aylıkları başvuru yapılan tarih ve ilk aylık ödemesinin yapılacağı tarihler arasında biriken bir paradır. Başvurular alındıktan sonra ayın ilk gününde aylık maaş bağlaması yapılır. Bu aşamada maaşın ödendiği tarihine bakılır.
Birikmiş Emekli Maaşı Ne Kadardır?
Birikmiş emekli maaşının miktarı maaşlara göre farklılık gösterir. Birikmiş emekli maaşını öğrenmek için E-Devlet üzerinden maaş bilgilerine ulaşabilirsiniz. Ekran da yazan net tutar 30’a bölünür. Bu işlemler sayesinde günlük maaş bulunmaktadır.daha sonrasında başvuru tarihi ile maaşın ödeneceği gün arasında farka bakılmaktadır. 10-03’e başvurusu alınan bir kişinin maaşını alacağı gün ise her ayın 20’si olmaktadır. Burada olan fark 10 gün olmaktadır. Yani bu kişi bir ayda 10 günlük maaş tutarı 40 ile çarpmaktadır.
Emekli Maaşları Ne Zaman Ödenir?
Emekli maaşlarının ödeme tarihleri Sosyal Güvenlik Kurumu kollarına göre çok değişiklik gösterir. Memur emeklileri her ayın ilk günlerinde maaşlarını alırken SSK ve Bağ-Kur’lu emeklilerin maaşları tahsis numarasındaki son rakama göre belirlenir. Emekli maaşlarının ödeneceği hesapları hak sahipleri tarafından belirlenir. Emeklilik başvurusu esnasın da maaşların ödeneceği hesap için dilekçe yazılır. Emekli maaşları bağlı olan bankaların ATM’lerin çekilebilir.
Emekli Maaşındaki Kesintiler
Emekli aylıklarından devlete ait olan borçlar; muayene ücretleri, reçete ve ilaç payları, nafaka borcu kesintileri yapılmaktadır. Ayrıca bu kesintilerin yanı sıra destekleme prim kesintileri de olabilmektedir.