Japonya şiddetli rüzgarlar nedeniyle H-IIA roketinin fırlatılmasını askıya aldı

Japonya uzay ajansı, operatör Mitsubishi Heavy Industries'in (MHI) şiddetli rüzgârı gerekçe göstermesiyle, ülkenin Ay'a inecek ilk uzay aracını taşıyacak roketin Pazartesi günü planlanan fırlatılışını askıya aldı.

Japonya şiddetli rüzgarlar nedeniyle H-IIA roketinin fırlatılmasını askıya aldı

Japonya'nın amiral gemisi olan H-IIA roketinin fırlatma başarı oranı %98 olmasına rağmen, üst atmosferdeki uygun olmayan rüzgar koşulları planlanan kalkıştan 27 dakika önce fırlatmanın askıya alınmasına neden oldu.

MHI H-IIA fırlatma birimi şefi Tatsuru Tokunaga, "Yüksek irtifa rüzgârları, önceden uyarılmış alanların dışına düşen enkazdan etkilenmemeyi sağlamak için ayarlanmış olan fırlatma kısıtlamamızı vurdu" dedi.

Japonya Havacılık ve Uzay Keşif Ajansı (JAXA) güvenlik müdürü Michio Kawakami, 5.000-15.000 metre (16400-49200 ft) yükseklikte yaklaşık 108 kph (67 mph) şiddetinde rüzgarlar gözlemlendiğini söyledi.

Japonya çevresindeki çok sayıda tayfunun rüzgar koşullarını etkilemiş olabileceğini de sözlerine ekledi.
Tokunaga, yeni fırlatma tarihinin henüz belirlenmediğini, ancak yeniden yakıt ikmali gibi gerekli işlemler nedeniyle Perşembe gününden önce olmayacağını söyledi. MHI ve JAXA fırlatmanın 15 Eylül gibi geç bir tarihte gerçekleşebileceğini söylemişti.

Roket Pazartesi sabahı JAXA'nın Japonya'nın güneyindeki Tanegashima Uzay Merkezinden fırlatılacaktı; kötü hava koşulları nedeniyle geçen haftadan bu yana iki kez ertelenmişti. Bu, Japonya'nın fırlattığı 47. H-IIA olacak.

Roket, Ay'a inecek ilk Japon uzay aracı olacak olan JAXA'nın Ay'ı Araştırmak için Akıllı Lander'ını (SLIM) taşıyor. Tokyo merkezli startup ispace'in Hakuto-R Mission 1 iniş aracı Nisan ayında Ay yüzeyine çakılmıştı.
JAXA, Pazartesi günkü fırlatmanın ardından SLIM'in Ay yörüngesinden inişini Ocak-Şubat 2024'te başlatmayı planlıyor ve Hindistan'ın Chandrayaan-3 ay keşif görevinin bu ayki başarısını takip etmeyi hedefliyordu.

JAXA'ya göre "ay keskin nişancısı" olarak adlandırılan SLIM görevi, ay yüzeyindeki hedefine 100 metre mesafede yüksek hassasiyetli bir iniş gerçekleştirmeyi amaçlıyor - bu da birkaç kilometrelik geleneksel ay iniş hassasiyetinden teknolojik bir sıçrama anlamına geliyor.

Roket ayrıca JAXA, NASA ve Avrupa Uzay Ajansı'nın ortak projesi olan X-Işını Görüntüleme ve Spektroskopi Görevi (XRISM) uydusunu da taşıyor.

JAXA ve MHI tarafından ortaklaşa geliştirilen H-IIA, 2001 yılından bu yana 46 denemede 45 başarılı fırlatma ile Japonya'nın amiral gemisi uzay fırlatma aracı olmuştur. Ancak JAXA'nın yeni orta kaldırma kapasiteli H3 roketinin Mart ayındaki ilk seferinde başarısız olmasının ardından ajans, nedenini araştırmak üzere H-IIA No. 47'nin fırlatılmasını birkaç ay erteledi.

2020'lerin sonunda Ay yüzeyine astronot gönderme hedefine rağmen, Japonya'nın uzay görevleri, Ekim 2022'de Epsilon küçük roketinin fırlatılamaması ve ardından geçen ay bir test sırasında motor patlamasıyla son zamanlarda aksaklıklarla karşılaştı.