Gıda bilimcileri elmanın Alzheimer riskini azalttığını açıkladı

Sydneyli gıda bilimcisi her gün taze elma yemenin Alzheimer hastalığı riskini nasıl azaltabileceğini ortaya koyuyor

Gıda bilimcileri elmanın Alzheimer riskini azalttığını açıkladı

Üst düzey bir bilim insanı, elmanın beyin sağlığınız üzerinde şaşırtıcı bir faydası olabileceğini ortaya koydu.

Gıda bilimcisi Dr Vincent Candrawinata, düzenli olarak elma yemenin hafızayı geliştirebileceğini ve Alzheimer hastalığı riskini azaltabileceğini gösteren iyi kanıtlar olduğunu söyledi.

Sydneyli sağlık araştırmacısı, hafızanın korunmasıyla bağlantılı vitamin ve mineraller içerdiği için daha fazla elma yemenin 'araba anahtarlarınızı nereye koyduğunuzu hatırlamanıza yardımcı olabileceğini' söyledi.

Meyvenin, beyni zararlı maddelerden koruyarak Alzheimer riskini azaltmaya yardımcı olabilecek flavonoidler gibi fenolikler açısından zengin olduğunu söyledi.

Dr Vincent, flavonoidlerin diğer birçok meyve ve sebzede de bulunabildiğini ve aynı zamanda depresyon ve anksiyete semptomlarını azaltabilen güçlü bir antioksidan madde olduğunu söyledi.

Dr. Vincent, 50 yaşındaki 2.800 katılımcının yer aldığı bir Amerikan çalışmasına atıfta bulunarak, flavonoid bakımından zengin gıdaları daha az tüketenlerin 20 yıllık bir süre zarfında Alzheimer ve ilgili demanslara yakalanma olasılığının iki ila dört kat daha fazla olduğunu ortaya koymuştur.

'Flavonoidler elma ve armut gibi meyvelerde ve lahana ve ıspanak gibi sebzelerde bulunan fenolik bileşiklerdir. Hatta bunları çikolata ve şarapta bile bulabilirsiniz! Bu bileşikler doğru şekilde emildiğinde sağlığımız için faydalıdır' dedi.

'Çalışmalar, flavonoidlerin ve bunların alt sınıfı olan flavonollerin diyetle daha fazla alınmasının Alzheimer gelişme riskini azaltmakla ilişkili olabileceğini göstermiştir.

Daha fazla elma alımının vücuda, beyin hücrelerini bu tür nörodejeneratif bozukluklara yol açabilecek nörotoksisiteden koruyan önemli vitamin ve mineraller verebileceğini açıkladı.

"Nörotoksisite, vücudun sinir sistemi doğal ya da insan yapımı toksik maddelere maruz kaldığında ve sinir sisteminin normal aktivitesini değiştirdiğinde ortaya çıkar. Nihayetinde bu durum beyin nöronlarının bozulmasına ya da ölmesine yol açabilir' dedi.

"Nörotoksisite kemoterapi, radyasyon tedavisi, ilaç tedavileri ve hatta cıva gibi ağır metallere ve bazı gıda katkı maddelerine, böcek ilaçlarına, endüstriyel ve temizlik solventlerine ve kozmetiklere maruz kalmanın bir sonucu olarak ortaya çıkabilir.

Klinik beslenme uzmanı, Alzheimer'ın bilinen bir nedeni ya da tedavisi olmasa da, hastalığa yakalanma olasılığını azaltmanın yolları olduğunu sözlerine ekledi.

Dengeli beslenmek ve formda kalmak da dahil olmak üzere sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmek, hastalığa yakalanma riskinizi azaltmaya yardımcı olabilecek harika yollardır.

'Elma gibi basit bir meyvenin Alzheimer'a yakalanma riskini azaltmada bu kadar önemli bir rol oynayabileceğini düşünmek şaşırtıcı.

Dr. Vincent, günlük diyetinize taze elma eklemenin zihinsel sağlığınız da dahil olmak üzere çok sayıda faydası olabileceğini söyledi.

"Elma, çözünür bir lif olan pektinin iyi bir kaynağıdır. Çalışmalar ve araştırmalar, bu tür liflerin yüksek miktarda tüketilmesinin depresyon semptomları riskinin azalmasıyla bağlantılı olduğunu ortaya koymuştur' dedi.

Meyve ve sebzeler ruh sağlığı için son derece faydalıdır ve sık sık çiğ meyve ve sebze tüketen kişilerin depresyon ve anksiyete semptomlarından muzdarip olma olasılığı daha düşüktür.

Kaynak: Daily Mail